Fenntarthatósági Témahét

Programtervezet:

BIODIVERZITÁS, FENNTARTHATÓ ÉRTÉKEK, ENERGIA ÉS HULLADÉK:

Iskolánkban 2023-ban is megszervezésre kerül a Fenntarthatósági Témahét. A programok idén 2023. április 24. és 28. között zajlanak. A Diákönkormányzat Diákok Iskolája programjában kiemelkedő figyelmet kap az esemény. A XXI. században már nem is kérdéses, hogy tennünk kell a környezetünk védelméért. A diákok saját jövőjükért is cselekednek, ezért fontos már fiatalkorban a megfelelő tudással felruházni őket. A DÖK csapata azon dolgozik, hogy iskolánkat minél környezetbarátabbá tegyük, és mi diákok együtt tanuljunk környezetünkről. 

A témahétre számos programot dolgoztunk ki Stádel Judit tanárnővel, akinek sok éves tapasztalata és elkötelezettsége nagyban segítette a munkánkat. 

Projektórák:

A témahéten a diákok projektórák keretein belül tanulhatnak a biodiverzitásról, fenntartható értékekről, energiáról és hulladékról. A természettudományos tantárgyat tanító tanárok a héten a felsorolt projekttémákból tartanák meg óráikat. Az óravázlatok megtalálhatók a Fenntarthatósági témahét oldalán!

Mandala készítés:

A kiállítás helyett, az idei évben az osztályoknak mandala készítés lesz a feladatuk, amit újrahasznosított anyagból kell megalkotniuk. Ezt a témahét elejére, 2023. április 24-re, hétfőre kell elkészíteniük és az osztálytermükben kiállítaniuk. A legjobb alkotásokat jutalmazzuk!

Szabadhegyi zöld garázsvásár:

2023. április 24. hétfő 14:35-16:30

A tavalyi év sikerét folytatva, hagyományteremtő céllal, Sulipiacot szervezünk „Szabadhegyi Zöld garázsvásár” néven. Szülők, diákok egyaránt árulhatnak használt vagy feleslegessé vált dolgokat (használati tárgy, játék, ruha, könyv stb.) Fontos! Saját készítésű terméket, élelmiszert nem lehet árulni! 

Az asztalok bérleti díja 1000 Ft.  A DÖK az ebből származó bevételt az iskola zöld programjának finanszírozására fordítja.

Előadások:

A Fenntarthatósági projekthét keretében idén külsős előadókat is meghívunk. A részletes programot a tanárok ismertetik minden osztályban.

Ásványkiállítás:

2023. április 26., 27., 28.

Idén újra ásványkiállítást is szervezünk, kiegészítve Kocsis Gábor előadásaival. Ahogyan az már megszokott, lesz vásárlási lehetőség is 9-17 óráig ezen a 3 napon.

Konini úti szemétszüret:

2023. április 27. csütörtök 9. óra

Ismét itt az alkalom, hogy a két kezeddel segíts a szemétvirágokat összegyűjteni! 2023. április 27-én (csütörtökön) a 9. órában SZEMÉTSZEDÉSI akciót szervezünk 3-10 évfolyamig. Kérjük, hogy osztályonként 3 fő vegyen részt a programon. A neveket 2023. április 20-ig lehet leadni. Gyülekezés az iskola bejárata előtt, szemeteszsákot és kesztyűt biztosítunk. A legaktívabb szemétszedők jutalomban részesülnek.

CO2 mentes nap:

2023. április 28. péntek

A DÖK saját szervezésű versenye idén már másodszor kerül megrendezésre. Örömmel fogadtuk a diákok pozitív visszajelzését, valamint az adatok is javultak a programot követően. Egyre többen választják a környezetbarát közlekedési eszközöket.

A verseny menete idén is a következő lesz: A diákokat reggel érkezésükkor a bejáratnál a DÖK önkéntesei pontozzák, az alapján, hogy mivel jöttek iskolába. (Gyalog/Bicikli/Roller: 2 pont, Tömegközlekedés: 1 pont, Autó: 0 pont) A DÖK összesíti a pontokat és az osztálylétszám alapján százalékos eredményt hirdet. A DÖK önkéntes segítői 7:20-ra érkeznek az iskolába. 7:20 és 7:30 között a már megérkezett diákok pontozása történik. Ezután az ajtókba állnak és várják a diákokat. Az eredményeket várhatóan a záróesemény keretében tudják meg az osztályok. 

Osztály Tisztasági Verseny

DÖK szervezésében osztály tisztasági versenyt hirdetünk a hétre. A hét zárásaként, a napi pontértékek alapján hirdetjük ki a „legrendesebb” osztálycímét és adjuk át a jutalmat.

A témahét zárása:

Április 28.-án, pénteken, a 2. óra végén a hangosbemondón kihirdetjük a jutalmazásban részesülő tanulókat, akik díjaikat a 005-ös teremben tudják átvenni.